O nás Kontakty
V tuto chvíli nejste přihlášen(a).  |   Přihlásit     Registrovat
Aktuální zprávy z domova
Přidáno: 28.09.2016
Tisíce poutníků přijely už po čtrnácté do Staré Boleslavi oslavit Den české státnosti. V rámci tradiční Národní svatováclavské pouti proběhla také poutní mše svatá. Lidé můžou ve Staré Boleslavi na vlastní oči vidět mimo jiné lebku svatého Václava. Na pouť přijeli současný i bývalý prezident České republiky Miloš Zeman a Václav Klaus.
Přidáno: 28.09.2016
Veřejnosti se poprvé v historii otevřela budova ministerstva financí. Úřad u příležitosti Dne české státnosti připravil komentované prohlídky. K vidění jsou jak prvorepubliková část budovy, tak bývalý klášter bosých karmelitek. V Nostickém paláci na pražském Maltézském náměstí, tedy v sídle ministerstva kultury, si lidé můžou prohlédnout zase reprezentační sály, obrazárnu s díly starých mistrů nebo slavnou nostickou knihovnu s přibližně 14 tisíci svazky.
Přidáno: 28.09.2016
Sto padesát řidičů zdravotnické záchranné služby ze středních Čech se v Mostě učí zvládat kritické situace, které přináší běžný provoz na silnicích nebo rozmary počasí. Pro některé to byla první možnost nacvičit si například prudké brzdění na mokré vozovce nebo vyhýbací manévr.
Přidáno: 28.09.2016
Česko si připomíná svého národního patrona - knížete Václava. Ve Staré Boleslavi se odehrává Národní svatováclavská pouť. Ve městě je také vystavena lebka sv. Václava, pro kterou císař Karel IV. nechal zhotovit svatováclavskou korunu.
Detail éčka
Detail
KódE621
NázevGlutamát sodný (glutaman sodný)
KategorieLátka zvýrazňující chuť a vůni
VlastnostiNení vhodné pro děti - Není vhodné pro děti
Může způsobit alergickou reakci - Může způsobit alergickou reakci
Nebezpečná přísada - Nebezpečná přísada
DetailJedná se o nejpoužívanější přídatnou látku. Vyskytuje se ve všech živých organizmech, většinou ve vázané formě jako součást proteinů. Je obsažen i v přírodní potravě. Dokáže zvýraznit aroma a chuť v potravinách. Používá se jako levná náhražka kuřecích a jiných chutí. Větší množství glutamátu obsahují instantní polévky a nudle a různá koření.
PoužitíPři použití v potravinách tato přídatná látka umožňuje výrobcům snížit obsah nákladných přírodních surovin – masa, zeleniny apod. Používá jak v surovinách, tak v hotových pokrmech, například v masových a zeleninových vývarech, instantních polévkách, omáčkách, směsích koření, konzervovaných, mražených masných a zeleninových výrobcích. Je obsažen v sójových omáčkách i ochucených slaných pochoutkách. Glutaman sodný je typickým dochucovadlem v asijské kuchyni.
ÚčinkyPři častějším užívání nebo při konzumaci větších dávek glutamanu sodného se mohou u některých osob projevit nežádoucí projevy: bolesti hlavy, nevolnost, zvracení, nadměrné pocení, bušení srdce, závratě, tlak na prsou, alergické a astmatické reakce apod. Malé děti by se měly této látce vyhýbat.

Copyright 2012 duchna.cz, všechna práva vyhrazena

O nás | Pro partnery | Kontakty
www.rettigova.cz www.bio-life.cz www.viet-info.cz

Proinvence, s.r.o.

Truhlářská 1108/3

Praha 1

Czech Republic
info@duchna.cz


Jsme internetový portál zaměřený nejen na potraviny a jídlo. Cílem portálu Duchna.cz je propojení všech oblastí gastronomie, poskytování aktuálních informací a to vážnou i zábavnou formou.

Developed & Designed By 5Q, spol. s r.o.