O nás Kontakty
V tuto chvíli nejste přihlášen(a).  |   Přihlásit     Registrovat
Aktuální zprávy z domova
Přidáno: 26.07.2016
Do Česka zamíří první Syřané z tureckých uprchlických táborů. S informací přišly Lidové noviny. Česko tak plní dohodu mezi Evropskou unií a Ankarou o výměně uprchlíků. Zatím není jasné, kdy přesně by mohla osmdesátka migrantů přijet, podle vládní zprávy o migraci by to mělo být do konce října.
Přidáno: 26.07.2016
Vadné výhybky zastavily provoz na trati Plzeň - České Budějovice. Kontrola na nádraží v Horažďovicích na Klatovsku odhalila závady na jejich pohyblivých částech. Výhybky jsou přitom teprve rok staré. Náhradu škod bude Správa železniční dopravní cesty požadovat po dodavateli.
Přidáno: 26.07.2016
Bývalá zdravotní sestra z Rumburku Věra Marešová je nevinná. Odvolací pražský vrchní soud pravomocně potvrdil lednový rozsudek ústeckého krajského soudu, podle kterého se neprokázalo, že by zavraždila šest pacientů. Obžaloba tvrdila, že zdravotní sestra zabíjela dávkami draslíku. Údajně proto, aby si usnadnila práci.
Přidáno: 26.07.2016
Varna pervitinu poškodila v Křižanově na Žďársku životní prostředí. Výrobnu drog policisté odhalili letos na jaře, ekologická zátěž ale zůstala. Zamořené je okolí potoka Libochovka ve středu obce. V bezprostředním okolí bývalé varny navíc lidé dýchají nebezpečné výpary. Městysu ale na vyřešení situace chybí peníze.
Detail éčka
Detail
KódE621
NázevGlutamát sodný (glutaman sodný)
KategorieLátka zvýrazňující chuť a vůni
VlastnostiNení vhodné pro děti - Není vhodné pro děti
Může způsobit alergickou reakci - Může způsobit alergickou reakci
Nebezpečná přísada - Nebezpečná přísada
DetailJedná se o nejpoužívanější přídatnou látku. Vyskytuje se ve všech živých organizmech, většinou ve vázané formě jako součást proteinů. Je obsažen i v přírodní potravě. Dokáže zvýraznit aroma a chuť v potravinách. Používá se jako levná náhražka kuřecích a jiných chutí. Větší množství glutamátu obsahují instantní polévky a nudle a různá koření.
PoužitíPři použití v potravinách tato přídatná látka umožňuje výrobcům snížit obsah nákladných přírodních surovin – masa, zeleniny apod. Používá jak v surovinách, tak v hotových pokrmech, například v masových a zeleninových vývarech, instantních polévkách, omáčkách, směsích koření, konzervovaných, mražených masných a zeleninových výrobcích. Je obsažen v sójových omáčkách i ochucených slaných pochoutkách. Glutaman sodný je typickým dochucovadlem v asijské kuchyni.
ÚčinkyPři častějším užívání nebo při konzumaci větších dávek glutamanu sodného se mohou u některých osob projevit nežádoucí projevy: bolesti hlavy, nevolnost, zvracení, nadměrné pocení, bušení srdce, závratě, tlak na prsou, alergické a astmatické reakce apod. Malé děti by se měly této látce vyhýbat.

Copyright 2012 duchna.cz, všechna práva vyhrazena

O nás | Pro partnery | Kontakty
www.rettigova.cz www.bio-life.cz www.viet-info.cz

Proinvence, s.r.o.

Truhlářská 1108/3

Praha 1

Czech Republic
info@duchna.cz


Jsme internetový portál zaměřený nejen na potraviny a jídlo. Cílem portálu Duchna.cz je propojení všech oblastí gastronomie, poskytování aktuálních informací a to vážnou i zábavnou formou.

Developed & Designed By 5Q, spol. s r.o.