O nás Kontakty
V tuto chvíli nejste přihlášen(a).  |   Přihlásit     Registrovat
Aktuální zprávy z domova
Přidáno: 27.05.2016
Smrtelná nehoda na kolejích poblíž Mohelnice na Šumpersku omezila provoz na hlavním železničním koridoru mezi Prahou a Ostravou. Pendolino tu srazilo člověka, který se pohyboval v kolejišti. Vlaky kvůli probíhajícímu vyšetřování jezdí po jedné koleji a postupně nabírají zpoždění.
Přidáno: 27.05.2016
Soudy budou řešit postup policie, která na konci března při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga překazila povolenou demonstraci na Hradčanském náměstí. Skupina lidí kolem Michaela Kocába podala dvě správní žaloby napadající postup úřadů. Advokát Jiří Kučera pak sepsal i dvě ústavní žaloby.
Přidáno: 27.05.2016
Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z trhu zásilku zmražených filet z tuňáka žlutoploutvého ze Španělska kvůli zvýšenému obsahu histaminu. Celkem bylo do Česka dodáno více než 300 kilogramů ryby.
Přidáno: 27.05.2016
Nedávné výroky advokátky Kláry Samkové na sněmovním semináři o islámu začaly zajímat státní zástupce. Samková přirovnala ve svém vystoupení islám k nacismu a komunismu. Někteří pozvaní diplomaté včetně tureckého velvyslance pak kvůli tomu pak opustili místnost.
Detail éčka
Detail
KódE621
NázevGlutamát sodný (glutaman sodný)
KategorieLátka zvýrazňující chuť a vůni
VlastnostiNení vhodné pro děti - Není vhodné pro děti
Může způsobit alergickou reakci - Může způsobit alergickou reakci
Nebezpečná přísada - Nebezpečná přísada
DetailJedná se o nejpoužívanější přídatnou látku. Vyskytuje se ve všech živých organizmech, většinou ve vázané formě jako součást proteinů. Je obsažen i v přírodní potravě. Dokáže zvýraznit aroma a chuť v potravinách. Používá se jako levná náhražka kuřecích a jiných chutí. Větší množství glutamátu obsahují instantní polévky a nudle a různá koření.
PoužitíPři použití v potravinách tato přídatná látka umožňuje výrobcům snížit obsah nákladných přírodních surovin – masa, zeleniny apod. Používá jak v surovinách, tak v hotových pokrmech, například v masových a zeleninových vývarech, instantních polévkách, omáčkách, směsích koření, konzervovaných, mražených masných a zeleninových výrobcích. Je obsažen v sójových omáčkách i ochucených slaných pochoutkách. Glutaman sodný je typickým dochucovadlem v asijské kuchyni.
ÚčinkyPři častějším užívání nebo při konzumaci větších dávek glutamanu sodného se mohou u některých osob projevit nežádoucí projevy: bolesti hlavy, nevolnost, zvracení, nadměrné pocení, bušení srdce, závratě, tlak na prsou, alergické a astmatické reakce apod. Malé děti by se měly této látce vyhýbat.

Copyright 2012 duchna.cz, všechna práva vyhrazena

O nás | Pro partnery | Kontakty
www.rettigova.cz www.bio-life.cz www.viet-info.cz

Proinvence, s.r.o.

Truhlářská 1108/3

Praha 1

Czech Republic
info@duchna.cz


Jsme internetový portál zaměřený nejen na potraviny a jídlo. Cílem portálu Duchna.cz je propojení všech oblastí gastronomie, poskytování aktuálních informací a to vážnou i zábavnou formou.

Developed & Designed By 5Q, spol. s r.o.