O nás Kontakty
V tuto chvíli nejste přihlášen(a).  |   Přihlásit     Registrovat
Aktuální zprávy z domova
Přidáno: 26.03.2017
Šedesát kontrolorů z finanční a celní správy prověřilo o víkendu obchody v pražské tržnici Sapa v Libuši. Zajímala je především elektronická evidence tržeb. Kontrola není letos zdaleka první a v plánu jsou další.
Přidáno: 26.03.2017
Předseda vlády Bohuslav Sobotka z ČSSD se v sobotu večer vrátil ze schůzky s představiteli 27 členských států Evropské unie a ihned z letiště odjel do nemocnice. Podle mluvčího vlády Martina Ayrera musel být vyšetřen kvůli nachlazení. „Není to nic vážného,“ řekl Zpravodajskému webu Českého rozhlasu.
Přidáno: 26.03.2017
V neděli ráno vypukl v pražských Vysočanech požár výrobní haly. Na místě zasahovali profesionální i dobrovolní hasiči, kteří následně plameny dostali pod kontrolu. Incident se obešel bez zranění, majitel haly ale počítá s 5milionovou škodou.
Přidáno: 26.03.2017
Po zavedení jednotných přijímacích zkoušek na střední školy budou muset školy nově anonymně zveřejňovat výsledky nejhoršího přijatého žáka. Podle ministryně školství jde o ukazatel kvality školy jak pro zájemce, tak pro rodiče.
Detail éčka
Detail
KódE120
NázevKošenila, kyselina karmínová, karmíny
KategorieBarvivo
VlastnostiMůže způsobit alergickou reakci - Může způsobit alergickou reakci
Může nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí - Může nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí
DetailKarmín (též karmazín nebo košenila) je přírodní červené barvivo vyráběné z vysušených těl hmyzu červce nopálového (Dactylopius Coccus). Původem pochází z amerického kontinentu, odkud pochází rostliny druhu opuncie na kterých hmyz rodu Dactylopius žije a jejichž samička obsahuje tohoto barviva přibližně 10 % sušiny. Po usušení se červci uvaří a barvivo se vysráží síranem hlinitoamonným. Jako barvivo se používá např. v potravinách a kosmetice. Vzhledem k poměrně vysoké ceně je často nahrazováno jinými barvivy.
PoužitíVyužívá se jako barvivo do cukrovinek, mléčných výrobků, džemů, instantních polévek, různých nápojů, žvýkaček, kompotovaných třešní, oplatek, dortových směsí a do mnoha dalších potravin. Dále ve farmaceutickém průmyslu zvláště ve výrobě potahovaných tabletek, v kosmetice jako přísada rtěnek, očních stínů, šamponů, rtěnek, umělých barev. Také v textilním průmyslu, v krmivech pro zvířata či ve fotografiích. Její použití je v některých zemích zakázáno.
ÚčinkyKošenila je derivát antrachinonu. Všechny antrachinony mají rakovinotvorné účinky. U některých citlivých jedinců může způsobit alergické reakce a často je košenila označována za příčinu dětské hyperaktivity. Prof. Kapadia z Howardovi Univerzity ve Washingtonu zkoumal kyselinu karmínovou a její chemopreventivní vliv na rakovinu. Výsledkem je zjištění, že kyselina karmínová je potenciálním inhibitorem kožních nádorů. Může způsobit životu nebezpečnou anafylaxi, astma, kopřivku, sennou rýmu.

Copyright 2012 duchna.cz, všechna práva vyhrazena

O nás | Pro partnery | Kontakty
www.rettigova.cz www.bio-life.cz www.viet-info.cz

Proinvence, s.r.o.

Truhlářská 1108/3

Praha 1

Czech Republic
info@duchna.cz


Jsme internetový portál zaměřený nejen na potraviny a jídlo. Cílem portálu Duchna.cz je propojení všech oblastí gastronomie, poskytování aktuálních informací a to vážnou i zábavnou formou.

Developed & Designed By 5Q, spol. s r.o.