O nás Kontakty
V tuto chvíli nejste přihlášen(a).  |   Přihlásit     Registrovat
Aktuální zprávy z domova
Přidáno: 20.01.2017
Pokud jste loni v létě na modernizovaném úseku D1 překročili maximální povolenou rychlost a zatím nedostali pokutu, nejásejte. Automatický kamerový systém, který fungoval na modernizovaném úseku dálnice D1 u Brna, odhalil v období od července do října 150 000 přestupků, ovšem úředníci je nestíhají zpracovat a rozesílat pokuty. Nyní jsou u těch z července.
Přidáno: 20.01.2017
Smogovou situaci vyhlásili meteorologové hned pro několik míst v České republice. Polétavý prach bude trápit obyvatele Středočeského, Plzeňského, Královéhradeckého, Pardubického, Zlínského, Moravskoslezského, Olomouckého a Ústeckého kraje, Prahu a Brno.
Přidáno: 20.01.2017
Mezi Domažlicemi a Plzní nejezdily vlaky. Na železničním přejezdu ve Vejprnicích v okrese Plzeň-sever se srazil vlak s osobním automobilem. Při nehodě v autě zemřela žena a dva muži. Provoz na trati byl obnoven po deváté hodině.
Přidáno: 20.01.2017
Kalamitní stav v Jablonci nad Nisou vyhlásila kvůli přívalům sněhu radnice v pondělí v 11 hodin. O páteční půlnoci stav skončí. Odvoz sněhu z města ale o víkendu bude pokračovat.
Detail éčka
Detail
KódE260
NázevKyselina octová
KategorieRegulátor kyselosti, Konzervant
VlastnostiNejsou známy nežádoucí účinky - Nejsou známy nežádoucí účinky
DetailKapalina ostrého zápachu dokonale mísitelná s vodou. Přirozeně se vyskytuje v rostlinných i živočišných tkáních. Běžně se vyskytuje v rostlinách, a to jak ve formě volné kyseliny, tak ve formě solí (octanů). Ve větším množství je obsažena v kvasícím ovoci. Je jednou z nejvýznamnější průmyslových organických surovin, které se ročně na světě vyrobí přes 5 milionů tun. Pro potravinářské účely se vyrábí z lihu, ovocných vín či moštů. Její vodný roztok o koncentraci cca 5-18 % se nazývá ocet.
PoužitíPoužívá se jako okyselující prostředek, působí proti růstu bakterií a kvasinek a upravuje pH. V potravinářství se využívá ocet (5 % roztok kyseliny octové), a to při výrobě salátových zálivek, majonéz, nakládané zeleniny, kečupů, sýrů, omáček apod.
ÚčinkyV malých dávkách a při dostatečném ředění vodou je kyselina octová zcela neškodná. Při vysokém množství může způsobit poškození sliznic, krvácení a tvorbu vředů.

Copyright 2012 duchna.cz, všechna práva vyhrazena

O nás | Pro partnery | Kontakty
www.rettigova.cz www.bio-life.cz www.viet-info.cz

Proinvence, s.r.o.

Truhlářská 1108/3

Praha 1

Czech Republic
info@duchna.cz


Jsme internetový portál zaměřený nejen na potraviny a jídlo. Cílem portálu Duchna.cz je propojení všech oblastí gastronomie, poskytování aktuálních informací a to vážnou i zábavnou formou.

Developed & Designed By 5Q, spol. s r.o.