O nás Kontakty
V tuto chvíli nejste přihlášen(a).  |   Přihlásit     Registrovat
Aktuální zprávy z domova
Přidáno: 23.08.2016
Původem irácký podnikatel v Brně otevírá islámské kulturní centrum. Zatím jen ve zkušebním provozu. Nenápadný dům ve čtvrti Královo Pole budí mezi místními rozporuplné emoce. Provozovatel kulturního centra ale ujišťuje, že chce lidem jen přibližovat islámskou kulturu a zve kohokoliv bez ohledu na vyznání.
Přidáno: 23.08.2016
Bývalý ředitel litoměřické vazební věznice Tomáš Líbal dostal za podplácení a nedovolené ozbrojování od táborského soudu tříletou podmínku. Podle obžaloby nabídl loni v létě v Pracově na Táborsku tehdejšímu generálnímu řediteli Vězeňské služby Pavlu Ondráškovi úplatek. Líbal jakoukoli vinu popírá a tvrdí, že celý případ má politické pozadí. Rozsudek není pravomocný. Líbal se proti němu odvolal.
Přidáno: 23.08.2016
Počet úrazů dětí vloni stoupl. Lékaři celkem ošetřili asi 560 tisíc zraněných dětí a mládeže, a to je asi o 8 tisíc víc než v roce 2014. Každoročně zhruba 30 tisíc z nich má vážné zranění a musí na operaci. Častěji se zraní chlapci, typicky při pádech a při dopravních nehodách. Nejrizikovější jsou letní měsíce, kdy je úrazů víc.
Přidáno: 23.08.2016
Vedení Prahy udivila výzva Středočeského kraje, aby zrušila plánované zavedení parkovacích zón na území Prahy 5 a 6 do té doby, než budou vybudována záchytná parkoviště. ČTK to dnes řekl primátorčin náměstek pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD). Zóny začnou platit ve středu. Středočeský kraj tvrdí, že zóny poškodí Středočechy, kteří dojíždějí do metropole za prací.
Detail éčka
Detail
KódE260
NázevKyselina octová
KategorieRegulátor kyselosti, Konzervant
VlastnostiNejsou známy nežádoucí účinky - Nejsou známy nežádoucí účinky
DetailKapalina ostrého zápachu dokonale mísitelná s vodou. Přirozeně se vyskytuje v rostlinných i živočišných tkáních. Běžně se vyskytuje v rostlinách, a to jak ve formě volné kyseliny, tak ve formě solí (octanů). Ve větším množství je obsažena v kvasícím ovoci. Je jednou z nejvýznamnější průmyslových organických surovin, které se ročně na světě vyrobí přes 5 milionů tun. Pro potravinářské účely se vyrábí z lihu, ovocných vín či moštů. Její vodný roztok o koncentraci cca 5-18 % se nazývá ocet.
PoužitíPoužívá se jako okyselující prostředek, působí proti růstu bakterií a kvasinek a upravuje pH. V potravinářství se využívá ocet (5 % roztok kyseliny octové), a to při výrobě salátových zálivek, majonéz, nakládané zeleniny, kečupů, sýrů, omáček apod.
ÚčinkyV malých dávkách a při dostatečném ředění vodou je kyselina octová zcela neškodná. Při vysokém množství může způsobit poškození sliznic, krvácení a tvorbu vředů.

Copyright 2012 duchna.cz, všechna práva vyhrazena

O nás | Pro partnery | Kontakty
www.rettigova.cz www.bio-life.cz www.viet-info.cz

Proinvence, s.r.o.

Truhlářská 1108/3

Praha 1

Czech Republic
info@duchna.cz


Jsme internetový portál zaměřený nejen na potraviny a jídlo. Cílem portálu Duchna.cz je propojení všech oblastí gastronomie, poskytování aktuálních informací a to vážnou i zábavnou formou.

Developed & Designed By 5Q, spol. s r.o.