O nás Kontakty
V tuto chvíli nejste přihlášen(a).  |   Přihlásit     Registrovat
Aktuální zprávy z domova
Přidáno: 30.05.2016
Někdejší šéfka vládního kabinetu Jana Nečasová, dřív Nagyová dnes míří k pražskému městskému soudu. Ten začíná projednávat kauzu, která se týká údajného úniku utajovaných informací BIS. Obžalovaní jsou čtyři lidé, vedle manželky bývalého premiéra třeba také lobbista Ivo Rittig.
Přidáno: 30.05.2016
Případů pašování slonoviny nebo nosorožčích rohů v Česku přibývá. Upozorňuje na to Celní správa spolu s Českou inspekcí životního prostředí. Zatímco před dvěma lety odhalili inspektoři přes třicet případů, letos je jich už stovka.
Přidáno: 29.05.2016
Ve Vladislavském sále Pražského hradu dnes v 17 hodin skončila výstava korunovačních klenotů. Za čtrnáct dnů si je přišlo prohlédnout celkem 40 283 lidí. Na Twitteru to uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Hrad korunovační klenoty vystavil při příležitosti sedmistého výročí narození českého krále a římského císaře Karla IV.
Přidáno: 29.05.2016
Do České republiky dorazí i dnes odpoledne silné bouře s přívalovým deštěm, nárazovým větrem a ojediněle i kroupami. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) platí pro celou zemi od 14 hodin. Bouřky budou postupovat od jihozápadu směrem na východ.
Detail éčka
Detail
KódE260
NázevKyselina octová
KategorieRegulátor kyselosti, Konzervant
VlastnostiNejsou známy nežádoucí účinky - Nejsou známy nežádoucí účinky
DetailKapalina ostrého zápachu dokonale mísitelná s vodou. Přirozeně se vyskytuje v rostlinných i živočišných tkáních. Běžně se vyskytuje v rostlinách, a to jak ve formě volné kyseliny, tak ve formě solí (octanů). Ve větším množství je obsažena v kvasícím ovoci. Je jednou z nejvýznamnější průmyslových organických surovin, které se ročně na světě vyrobí přes 5 milionů tun. Pro potravinářské účely se vyrábí z lihu, ovocných vín či moštů. Její vodný roztok o koncentraci cca 5-18 % se nazývá ocet.
PoužitíPoužívá se jako okyselující prostředek, působí proti růstu bakterií a kvasinek a upravuje pH. V potravinářství se využívá ocet (5 % roztok kyseliny octové), a to při výrobě salátových zálivek, majonéz, nakládané zeleniny, kečupů, sýrů, omáček apod.
ÚčinkyV malých dávkách a při dostatečném ředění vodou je kyselina octová zcela neškodná. Při vysokém množství může způsobit poškození sliznic, krvácení a tvorbu vředů.

Copyright 2012 duchna.cz, všechna práva vyhrazena

O nás | Pro partnery | Kontakty
www.rettigova.cz www.bio-life.cz www.viet-info.cz

Proinvence, s.r.o.

Truhlářská 1108/3

Praha 1

Czech Republic
info@duchna.cz


Jsme internetový portál zaměřený nejen na potraviny a jídlo. Cílem portálu Duchna.cz je propojení všech oblastí gastronomie, poskytování aktuálních informací a to vážnou i zábavnou formou.

Developed & Designed By 5Q, spol. s r.o.