O nás Kontakty
V tuto chvíli nejste přihlášen(a).  |   Přihlásit     Registrovat
Aktuální zprávy z domova
Přidáno: 24.09.2016
Podle dlouhodobého výhledu počasí, zveřejněném Český hydrometeorologickým ústavem (ČHMÚ) by zbytek září měl zůstat teplý, s nadprůměrnými teplotami až do 24 stupňů. V dalších třech týdnech ale do Česka přijde ochlazení. Pršet by mělo spíš méně, než je na konec září a začátek října typické.
Přidáno: 24.09.2016
Do leteckého muzea v Kunovicích na Uherskohradišťsku míří vládní speciál Tu-154, kterým cestovali prezidenti i zlatí hokejisti z Nagana. Za sebou už má druhou etapu třídenní cesty. Teď je souprava odstavená u Břuchotína nedaleko OlomouceLetoun už si tam prohlédly desítky zvědavců. Na cestu se znovu vydá v neděli po půlnoci.
Přidáno: 24.09.2016
Každý měsíc vyjíždí policisté v Česku k desítkám případů domácího násilí. Nejde ale jen o manželské neshody, obětmi jsou i děti nebo prarodiče. Od roku 2007 můžou policisté násilníka dokonce vykázat z domu na deset dní. Tento scénář se nejčastěji stává v Ústeckém kraji.
Přidáno: 24.09.2016
Vládní speciál Tu-154 se stěhuje do leteckého muzea v Kunovicích na Uherskohradišťsku. Konvoj s letadlem, kterým létal třeba prezident Václav Havel a dovezlo i hokejisty z Nagana, už má za sebou druhou etapu třídenní cesty. Do noci na neděli bude čekat u Břuchotína před Olomoucí.
Detail éčka
Detail
KódE260
NázevKyselina octová
KategorieRegulátor kyselosti, Konzervant
VlastnostiNejsou známy nežádoucí účinky - Nejsou známy nežádoucí účinky
DetailKapalina ostrého zápachu dokonale mísitelná s vodou. Přirozeně se vyskytuje v rostlinných i živočišných tkáních. Běžně se vyskytuje v rostlinách, a to jak ve formě volné kyseliny, tak ve formě solí (octanů). Ve větším množství je obsažena v kvasícím ovoci. Je jednou z nejvýznamnější průmyslových organických surovin, které se ročně na světě vyrobí přes 5 milionů tun. Pro potravinářské účely se vyrábí z lihu, ovocných vín či moštů. Její vodný roztok o koncentraci cca 5-18 % se nazývá ocet.
PoužitíPoužívá se jako okyselující prostředek, působí proti růstu bakterií a kvasinek a upravuje pH. V potravinářství se využívá ocet (5 % roztok kyseliny octové), a to při výrobě salátových zálivek, majonéz, nakládané zeleniny, kečupů, sýrů, omáček apod.
ÚčinkyV malých dávkách a při dostatečném ředění vodou je kyselina octová zcela neškodná. Při vysokém množství může způsobit poškození sliznic, krvácení a tvorbu vředů.

Copyright 2012 duchna.cz, všechna práva vyhrazena

O nás | Pro partnery | Kontakty
www.rettigova.cz www.bio-life.cz www.viet-info.cz

Proinvence, s.r.o.

Truhlářská 1108/3

Praha 1

Czech Republic
info@duchna.cz


Jsme internetový portál zaměřený nejen na potraviny a jídlo. Cílem portálu Duchna.cz je propojení všech oblastí gastronomie, poskytování aktuálních informací a to vážnou i zábavnou formou.

Developed & Designed By 5Q, spol. s r.o.