O nás Kontakty
V tuto chvíli nejste přihlášen(a).  |   Přihlásit     Registrovat
Aktuální zprávy z domova
Přidáno: 25.06.2016
Vlnu tropických veder dnes utnou silné bouřky. Přiženou se odpoledne a navečer a zasáhnou hlavně Čechy. Objevit se mohou i na Moravě a ve Slezsku.
Přidáno: 25.06.2016
Hasiči se od noci potýkají s požárem velkého skladu textilu v ulici Matěje z Janova v Olomouci. Plameny zachvátily halu naplněnou balíky s textilem. Na místě kvůli rozsahu požáru zasahovalo 12 jednotek s celkem asi 90 hasiči. Při požáru nebyl nikdo zraněn. Hasiči nyní nechávají požářiště dohořet.
Přidáno: 25.06.2016
Na brněnském hlavním nádraží se ráno srazil vlak bez cestujících s lokomotivou rychlíku. Při nehodě se zranil strojvedoucí lokomotivy. Způsobenou škodu odhaduje drážní inspekce na více než tři miliony korun. Provoz na hlavním nádraží v Brně má být dopoledne omezený.
Přidáno: 25.06.2016
Hasiči kvůli včerejším vedrům zasahovali častěji než obvykle - zhruba o polovinu. Podle mluvčí Nicol Zaoralové museli dohromady vyjíždět víc než čtyřistakrát.
Detail éčka
Detail
KódE300
NázevKyselina askorbová (kyselina L-askorbová)
KategorieAntioxidant
VlastnostiNejsou známy nežádoucí účinky - Nejsou známy nežádoucí účinky
DetailJe známá jako vitamin C. Látka je nezbytná k životu a udržení tělesného zdraví. Vyskytuje se v rostlinné a živočišné říši, z rostlinných zdrojů je vitamin C obsažen zejména v šípku, citrusových plodech, černém rybízu, jahodách, kiwi apod. Nachází se také v bramborách, rajčatech, brokolici, květáku, špenátu atd. Tepelným zpracováním potravin dochází k jeho úbytku - vařením se ničí až 60 % vitamínu C, sušením až 50 %, šetrnější je dušení v páře.
PoužitíUplatňuje se jako antioxidant a nutriční doplněk. Jeho rychlá oxidace zabraňuje oxidaci jiných složek v potravinách. Používá se jako přísada do nealkoholických nápojů, zvyšuje objem pečiva a přidává se do uzených masných výrobků, ve kterých pomáhá vytvářet a udržovat červenou barvu.
ÚčinkyVětšina zvířat a rostlin si vytváří vitamin C sama. Člověk však musí vitamin C do těla dodávat stravou. Doporučená denní dávka vitamínu C je 75 mg. Vysoké dávky vitaminu C (nad 600 mg) mohou způsobovat nevolnost, zvracení, průjem a u dětí kožní vyrážku. Jako přídatná látka v potravinách je zcela bezpečná.

Copyright 2012 duchna.cz, všechna práva vyhrazena

O nás | Pro partnery | Kontakty
www.rettigova.cz www.bio-life.cz www.viet-info.cz

Proinvence, s.r.o.

Truhlářská 1108/3

Praha 1

Czech Republic
info@duchna.cz


Jsme internetový portál zaměřený nejen na potraviny a jídlo. Cílem portálu Duchna.cz je propojení všech oblastí gastronomie, poskytování aktuálních informací a to vážnou i zábavnou formou.

Developed & Designed By 5Q, spol. s r.o.