O nás Kontakty
V tuto chvíli nejste přihlášen(a).  |   Přihlásit     Registrovat
Aktuální zprávy z domova
Přidáno: 25.09.2016
V Česku přibývá pěstounů. I přesto ale podle ministerstva práce a sociálních věcí končí v ústavech ročně desítky dětí. Pěstounem se nemůže stát každý a kvůli náročným podmínkám, které musí splnit, je jich v některých krajích stále málo. Jde třeba o Vysočinu nebo Pardubický kraj. Česko je navíc jednou z posledních zemí v Evropské unii, kde stát umisťuje do ústavů i kojence.
Přidáno: 25.09.2016
Lidé by nově nemuseli kvůli některým lékům na předpis ke specialistům. Teď často musí obíhat odborné ambulance. V budoucnu by mohli moderní léky na cukrovku, tlak nebo kožní masti, předepsat praktičtí lékaři. Pacientům by to ušetřilo vyšetření a cestování za recepty. Téma otevřeli praktici při stávkové pohotovosti, jejich snaze mít širší pravomoci napomáhá i nedávný rozsudek Nejvyššího správního soudu.
Přidáno: 24.09.2016
Podle dlouhodobého výhledu počasí, zveřejněném Český hydrometeorologickým ústavem (ČHMÚ) by zbytek září měl zůstat teplý, s nadprůměrnými teplotami až do 24 stupňů. V dalších třech týdnech ale do Česka přijde ochlazení. Pršet by mělo spíš méně, než je na konec září a začátek října typické.
Přidáno: 24.09.2016
Do leteckého muzea v Kunovicích na Uherskohradišťsku míří vládní speciál Tu-154, kterým cestovali prezidenti i zlatí hokejisti z Nagana. Za sebou už má druhou etapu třídenní cesty. Teď je souprava odstavená u Břuchotína nedaleko OlomouceLetoun už si tam prohlédly desítky zvědavců. Na cestu se znovu vydá v neděli po půlnoci.
Detail éčka
Detail
KódE300
NázevKyselina askorbová (kyselina L-askorbová)
KategorieAntioxidant
VlastnostiNejsou známy nežádoucí účinky - Nejsou známy nežádoucí účinky
DetailJe známá jako vitamin C. Látka je nezbytná k životu a udržení tělesného zdraví. Vyskytuje se v rostlinné a živočišné říši, z rostlinných zdrojů je vitamin C obsažen zejména v šípku, citrusových plodech, černém rybízu, jahodách, kiwi apod. Nachází se také v bramborách, rajčatech, brokolici, květáku, špenátu atd. Tepelným zpracováním potravin dochází k jeho úbytku - vařením se ničí až 60 % vitamínu C, sušením až 50 %, šetrnější je dušení v páře.
PoužitíUplatňuje se jako antioxidant a nutriční doplněk. Jeho rychlá oxidace zabraňuje oxidaci jiných složek v potravinách. Používá se jako přísada do nealkoholických nápojů, zvyšuje objem pečiva a přidává se do uzených masných výrobků, ve kterých pomáhá vytvářet a udržovat červenou barvu.
ÚčinkyVětšina zvířat a rostlin si vytváří vitamin C sama. Člověk však musí vitamin C do těla dodávat stravou. Doporučená denní dávka vitamínu C je 75 mg. Vysoké dávky vitaminu C (nad 600 mg) mohou způsobovat nevolnost, zvracení, průjem a u dětí kožní vyrážku. Jako přídatná látka v potravinách je zcela bezpečná.

Copyright 2012 duchna.cz, všechna práva vyhrazena

O nás | Pro partnery | Kontakty
www.rettigova.cz www.bio-life.cz www.viet-info.cz

Proinvence, s.r.o.

Truhlářská 1108/3

Praha 1

Czech Republic
info@duchna.cz


Jsme internetový portál zaměřený nejen na potraviny a jídlo. Cílem portálu Duchna.cz je propojení všech oblastí gastronomie, poskytování aktuálních informací a to vážnou i zábavnou formou.

Developed & Designed By 5Q, spol. s r.o.