O nás Kontakty
V tuto chvíli nejste přihlášen(a).  |   Přihlásit     Registrovat
Aktuální zprávy z domova
Přidáno: 20.01.2017
Pokud jste loni v létě na modernizovaném úseku D1 překročili maximální povolenou rychlost a zatím nedostali pokutu, nejásejte. Automatický kamerový systém, který fungoval na modernizovaném úseku dálnice D1 u Brna, odhalil v období od července do října 150 000 přestupků, ovšem úředníci je nestíhají zpracovat a rozesílat pokuty. Nyní jsou u těch z července.
Přidáno: 20.01.2017
Smogovou situaci vyhlásili meteorologové hned pro několik míst v České republice. Polétavý prach bude trápit obyvatele Středočeského, Plzeňského, Královéhradeckého, Pardubického, Zlínského, Moravskoslezského, Olomouckého a Ústeckého kraje, Prahu a Brno.
Přidáno: 20.01.2017
Mezi Domažlicemi a Plzní nejezdily vlaky. Na železničním přejezdu ve Vejprnicích v okrese Plzeň-sever se srazil vlak s osobním automobilem. Při nehodě v autě zemřela žena a dva muži. Provoz na trati byl obnoven po deváté hodině.
Přidáno: 20.01.2017
Kalamitní stav v Jablonci nad Nisou vyhlásila kvůli přívalům sněhu radnice v pondělí v 11 hodin. O páteční půlnoci stav skončí. Odvoz sněhu z města ale o víkendu bude pokračovat.
Detail éčka
Detail
KódE300
NázevKyselina askorbová (kyselina L-askorbová)
KategorieAntioxidant
VlastnostiNejsou známy nežádoucí účinky - Nejsou známy nežádoucí účinky
DetailJe známá jako vitamin C. Látka je nezbytná k životu a udržení tělesného zdraví. Vyskytuje se v rostlinné a živočišné říši, z rostlinných zdrojů je vitamin C obsažen zejména v šípku, citrusových plodech, černém rybízu, jahodách, kiwi apod. Nachází se také v bramborách, rajčatech, brokolici, květáku, špenátu atd. Tepelným zpracováním potravin dochází k jeho úbytku - vařením se ničí až 60 % vitamínu C, sušením až 50 %, šetrnější je dušení v páře.
PoužitíUplatňuje se jako antioxidant a nutriční doplněk. Jeho rychlá oxidace zabraňuje oxidaci jiných složek v potravinách. Používá se jako přísada do nealkoholických nápojů, zvyšuje objem pečiva a přidává se do uzených masných výrobků, ve kterých pomáhá vytvářet a udržovat červenou barvu.
ÚčinkyVětšina zvířat a rostlin si vytváří vitamin C sama. Člověk však musí vitamin C do těla dodávat stravou. Doporučená denní dávka vitamínu C je 75 mg. Vysoké dávky vitaminu C (nad 600 mg) mohou způsobovat nevolnost, zvracení, průjem a u dětí kožní vyrážku. Jako přídatná látka v potravinách je zcela bezpečná.

Copyright 2012 duchna.cz, všechna práva vyhrazena

O nás | Pro partnery | Kontakty
www.rettigova.cz www.bio-life.cz www.viet-info.cz

Proinvence, s.r.o.

Truhlářská 1108/3

Praha 1

Czech Republic
info@duchna.cz


Jsme internetový portál zaměřený nejen na potraviny a jídlo. Cílem portálu Duchna.cz je propojení všech oblastí gastronomie, poskytování aktuálních informací a to vážnou i zábavnou formou.

Developed & Designed By 5Q, spol. s r.o.