O nás Kontakty
V tuto chvíli nejste přihlášen(a).  |   Přihlásit     Registrovat
Aktuální zprávy z domova
Přidáno: 24.08.2016
Novela zákoníku práce má víc chránit ženy po návratu z rodičovské dovolené. Změny schválila vláda. Firma by musela písemně zdůvodnit, proč jim nemůže nabídnout zkrácený pracovní úvazek. Matky a otcové by také získali nárok na stejnou práci, jakou dělali před odchodem na rodičovskou.
Přidáno: 24.08.2016
Památník sametové revoluce na Národní třídě už nebude přístupný veřejnosti. Česká advokátní komora, která je vlastníkem budovy, se rozhodla pro rekonstrukci průchodu kvůli neukázněnosti lidí u plastiky. Hlavním důvodem jsou prý požáry ze zapálených svíček a velké náklady na údržbu samotného památníku.
Přidáno: 24.08.2016
Státní pozemkový úřad převezme od podzimu projekt Intersucho. Ten monitoruje a předpovídá výskyt zemědělského sucha ve všech krajích České republiky. A má pomáhat zemědělcům nebo třeba lesníkům. Systém aktualizuje údaje na podrobných mapách každý týden, a to na specializovaném webu. Sucho v dané oblasti dokáže předpovědět 10 dní předem.
Přidáno: 24.08.2016
Zcela uzavřená zůstává Pekařská ulice v centru Olomouce. Hasiči tam zajišťují dům, ze kterého se odpoledne na chodník zřítila část štítové zdi. Tři lidi museli ošetřit lékaři. Dům už prohlédl statik, nebezpečí dalšího zřícení podle něj prý nehrozí.
Detail éčka
Detail
KódE300
NázevKyselina askorbová (kyselina L-askorbová)
KategorieAntioxidant
VlastnostiNejsou známy nežádoucí účinky - Nejsou známy nežádoucí účinky
DetailJe známá jako vitamin C. Látka je nezbytná k životu a udržení tělesného zdraví. Vyskytuje se v rostlinné a živočišné říši, z rostlinných zdrojů je vitamin C obsažen zejména v šípku, citrusových plodech, černém rybízu, jahodách, kiwi apod. Nachází se také v bramborách, rajčatech, brokolici, květáku, špenátu atd. Tepelným zpracováním potravin dochází k jeho úbytku - vařením se ničí až 60 % vitamínu C, sušením až 50 %, šetrnější je dušení v páře.
PoužitíUplatňuje se jako antioxidant a nutriční doplněk. Jeho rychlá oxidace zabraňuje oxidaci jiných složek v potravinách. Používá se jako přísada do nealkoholických nápojů, zvyšuje objem pečiva a přidává se do uzených masných výrobků, ve kterých pomáhá vytvářet a udržovat červenou barvu.
ÚčinkyVětšina zvířat a rostlin si vytváří vitamin C sama. Člověk však musí vitamin C do těla dodávat stravou. Doporučená denní dávka vitamínu C je 75 mg. Vysoké dávky vitaminu C (nad 600 mg) mohou způsobovat nevolnost, zvracení, průjem a u dětí kožní vyrážku. Jako přídatná látka v potravinách je zcela bezpečná.

Copyright 2012 duchna.cz, všechna práva vyhrazena

O nás | Pro partnery | Kontakty
www.rettigova.cz www.bio-life.cz www.viet-info.cz

Proinvence, s.r.o.

Truhlářská 1108/3

Praha 1

Czech Republic
info@duchna.cz


Jsme internetový portál zaměřený nejen na potraviny a jídlo. Cílem portálu Duchna.cz je propojení všech oblastí gastronomie, poskytování aktuálních informací a to vážnou i zábavnou formou.

Developed & Designed By 5Q, spol. s r.o.